Yangın Tüpü Dolumu ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yangın söndürme tüplerinin kullanım türleri ve bu türlere bağlı sınıfları bulunmaktadır.

Yangın tüpleri temelde A,B,C ve D sınıfı risk gruplarına hitap etmektedir.

yangin-sondurme-tupu
yangin-sondurme-tupu

A SINIFI YANGINLAR
Organik yapıdaki katı maddelerin sonucunda oluşan yangınları ifade etmektedir. Kaucuk ve ahşap yangınları örnek olarak verilebilir. A sınıf yangınları söndürmek için köpük söndürücüler kullanılmalıdır.

B SINIFI YANGINLAR
Hızlıca eriyip sıvı hale geçen yada ortamda sıvı halde bulunan maddelerin soncu ortaya çıkan yangınları ifade eder. Tiner ve benzin örnek olarak verilebilir. Bu tip yangınları söndürmek için kuru ve kimyevi söndürücüler yada karbondioksit(co2) söndürme yöntemleri kullanılmalıdır. Karbondioksit kullanımının sebebi ortamda ki oksijen miktarını azaltarak söndürme işlemini kolaylaştırmak.

C SINIFI YANGINLAR

gaz-yanginlari
gaz-yanginlari

Gaz gibi uçucu maddelerin sebep olduğu yangınlardır. Evlerde sürekli karşılaşılabilecek doğalgaz yangınları örnek verilebilir. B sınıfı yangın söndürme yöntemleri olan kuru toz ve karbondioksit yangın söndürme tüpleri kullanılmalıdır.

D SINIFI YANGINLAR
Metal malzemelerin neden olduğu yangınlardır. Sodyum ve magnezyum yangınları örnek verilebilir. D tipi yangınları söndürmek için karbondioksit içeren söndürücüler kullanılmalıdır.

Yangın Tüpü Bakımı

Binalarda, iş yerlerinde ve arabalarda yer lan yangın söndürme tüplerinin belirli aralıklarla kontrolü ve bakımı yapılmalıdır. Her ay bakım yapmak yerine düzenli olarak kontrol edilmesi yeterlidir. Büyük firmaların tüp bakımını yapabilmeleri için muhakkak personel görevlendirmesi gerekir. Düzenli olarak kontrol edilen tüplerin bakım zamanlarında yetkili firmalar ile görüşerek gerekiyor ise değişimi yada boşaltımı yapılmalıdır.

Aylık Kontrollerde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Tüplerin basınç kontrolü yapılmalıdır.

    yangin-tüp-basinc-kontrolu
    yangin-tüp-basinc-kontrolu
  • Deforme ve sızdırma tespiti,
  • Basınç göstergelerinin çalıştığı-çalışmadığı kontrol edilmelidir.
  • Uyarı işaretleri yenilenmeli,
  • Acil çıkış etiketleri ve kapıları düzenli olarak kontrol edilip en ufak sorunda yetki firma bilgilendirilmelidir.
  • Tüm bu işlemleri aylık kontrol formuna not edilmelidir.

 

Yangın Tüplerinin Yıllık Bakımları

Yangın söndürme tüpleri sık sık kontrol edilmelidir. Kontrol süresi 6-12 ay arasında yapılmalıdır. Tüp bakımının yetkili servis gözetiminde yapılması gerekir. Tüp bakımı için sadece “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” alan firmalardan destek alınması gerektiğini unutmayın.

Yangın Söndürme Tüpü Dolumu

Yangın Söndürme tüpü Dolum işlemleri oldukça dikkat gerektiren bir işlemdir. Standartlara uygun kaliteli malzeme kullanımı yangın tüpünüzün ömrünü ve söndürme gücünü arttıracağını unutmayın.

Yangın Tüpü Dolumu Nasıl Yapılır ?

tup-basliklari
tup-basliklari
  1. Yangın tüpü dolumu yapma işlemine başlamadan önce içinin tamamen boşaldığından emin olun.
  2. Kullanılmış tüplerinizin içerisinde yer alan azot gazını tamamen boşaltın.
  3. Cihazın vanasını sökün,
  4. Vakum makinesi kullanarak, tüpün içerisinde yer alan kimyevi gazı boşaltın.
  5. Gaz boşaltma işleminin ardından tüpün üretim tarihini kontrol edin,son kullanma tarihi geçmiş yada yaklaşmış tüplerde hidrostatik test yapılması gerekir.
  6. Son kullanma tarihi geçmemiş ve gövdesinde her hangi bir hasar olmayan tüplerde dolum işlemine geçilir. Yangın söndürme tüpünün korozyona uğramadığından emin olun.
  7. Sökülen vana parçalara ayrılarak temizlenir, contaların kontrol edilip gerekiyorsa yenileri ile değiştirilmelidir. Bu işlemlerin ardından manometre kontrolü yapılır ve vana hazır hale getirilip cihaza tekrarda takılır.
  8. Mengene yardımıyla contanın sıkıştırılma işlemi yapılır. Mengeneden sökülmeden cihaz içerisine itici gaz (18 bar azot gazı) basılır.
  9. Yansın söndürme tüpünün içerisine azot gazı enjekte edildikten sonra kaçak olup olmadığını kontrol etmek amacıyla su testi yapılır.
  10. Yangın söndürme tüpü su alına tutularak kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Su içerisinde her hangi bir kabarcık yok ise cihazda kaçak olmadığı anlaşılır.
  11. Kaçak olmayan tüpe aparatları (hortumu , pimi ve mühür) takılıp etiketleme işlemi yapılır.
  12. Etiket üzerinde cihaza ait dolum tarihi, son kullanma tarihi ve cihaz hakkında genel bilgiler yer almalıdır.
  13. Söndürme tüpünüz artık kullanıma hazır. Umarız ki kullanmanıza hiç gerek kalmaz.

Yangın Tüpü Değişim İşlemi

Yangın tüpü değişim için, tüpünüzün aşınmış, deforme olmuş yada çatlamış olması gerekir. Bunun haricinden tüpünüzün dış görünümünde yada iç kısmında her hangi bir oksitlenme yok ise tekrar tekrar dolum işlemi yaparak kullanabilirsiniz.

Yangın tüpü değişimi “TSE” belgesine sahip yetkili firmalarca yapılması gerektiğini unutmayın. Tüplerinizi alırken mutlaka firma beyanı ve yetki belgesini talep edin. Maliyeti düşük tüplere yönelerek hayatınızı riske atmayın.

Yangın Tüpü Ne Sıklıkla Değiştirilmeli/Boşaltılmalı?

Yangın tüpleri 4 yılda bir yenileme işlemi yapılmalıdır. Her 4 yılda bir tüpün içerisinde yer alan azot gazı boşaltılarak yeniden dolup yapılması ve göstergelerinin yenilenmesi gerekir.

 

Yangın Söndürme Takip Formları

Tüplerinizin kontrolünü ve değişimini sık sık not almanız gerekir. İşinizi kolaylaştıracak dosyaları aşağıda yer alan linklerden indirerek kolay doldurabilirsiniz. Doldurduğunuz formaları dikkatli bir şekilde muhafaza edin. Bilgisayarda ve bilgisayar çıktısı olarak 2 farklı şekilde muhafaza etmenizi öneririz.

Yangın Söndürme Cihazı Kontrol ve Bakım Talimatı indirmek için tıklayınız.

Yangın Söndürme Cihazı Kontrol ve Bakım Formu indirmek için tıklayınız.

Yangın Söndürme Cihazı Yerleşim Takip Formu indirmek için tıklayınız.

İlginizi Çekebilir  KYK Burs ve Kredi Ücretleri 2018 Ne Kadar Oldu? Kim Ne kadar Alacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu