Irvin David Yalom Kimdir?

Irvin David Yalom 13. Haziran 1931’de Washington’da doğmuştur. Psikoanalitiker, Psikiyatrist, Psikoterapist ve yazardır. Stanford Üniversitesi’nde çalışmış ve buradan emekli olmuş bir profesördür. Alanında birçok başarılı eser vermiş, bilimsel kitaplarıyla psikoloji alanına yeni giren kişilere ışık tutmuş ve yazdığı birçok romanla çok geniş kitleleri etkilemeyi ve ismini duyurmayı başarmıştır. Ayrıca kendisi Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir. Yalom, kendisi gibi bir yazar olan Marilyn Yalom ile evlidir. Dört çocuğuyla beraber Kaliforniya, Palo Alto da yaşamaktadırlar.

Irvin David Yalom, Psikanalizin gelişmesinde öncülük yapmıştır. Ayrıca Psikanalizdeki terapi yöntemleriyle insanın psikolojik rahatsızlıklarını anlatan ve çözüme giden yolu okuyucuya sunan başarılı romanlar yazarak edebiyat dünyasında kendine bir yer oluşturmuştur.

 

Benim favorim diyebileceğim Nietzsche Ağladığında’nın yanı sıra Divan ve Aşkın Celladı gibi okuduğunuz zaman hayatınıza şüphesiz bir anlam katacak ve belki de yeni bir yol çizmenizi sağlayacak olan kitapları da çok popülerdir.

Günübirlik Hayatlar Irvin D
Belki biraz kişisel olacak fakat size neden bu yazarı sevdiğimi anlatayım: Kitaba ilk başladığım zamanlarda duygusal anlamda birçok karmaşanın içerisindeydim. Ve buna rağmen hayatımın içerisine bir belirsizlik hakimdi. Kitabı okumaya başlamamdaki şüphesiz en büyük etken arka kapağındaki yazıydı. Daha ilk satırlardan itibaren hikayenin gidişatı beni içeriye çekmeyi kuşkusuz çok iyi başarmıştı. Hem iki farklı hayatın kesişmesini sabırsızlıkla bekliyor hem de olayların varacağı yeri kendi zihnimde kurmaya çalışıyordum. Kitabın ortalarına geldiğim zaman fark ettim ki anlatılanlar, yaşananlar ve hissedilenler hiçte bana uzak değildi. Yazarın yer verdiği şeyler şüphesiz ki her insanın hissettiği, belki çözümsüz bıraktığı ve belki de yüzleşmekten korktuğu şeylerdi. Bunu fark ettiğim zaman yazarın kitaplarına olan ilgimde aşırı artış oldu. Kitaptaki karakterlerin çözüm arayışlarını okurken, kendi hayatım için olası çözümler üretmeye çalışmaya başladım. Hem sürükleyici bir hikaye okuyor, hem de hayatımı derinden etkileyeceğini bildiğim yöntemlere kuşkusuz büyük bir ilgiyle sarılıyordum. Spoiler vermeden kitaplarıyla ilgili anlatabileceğim kişisel görüşlerimin hemen hemen tamamına yer verdiğimi düşünüyorum, okumadıysanız yazarın kitaplarına bir göz atmanızı sağlar umarım bu yazı.

İlginizi Çekebilir  Nasreddin Hoca Kimdir?

 

Ayrıca Yalom’un Türkçe’ye çevrilen eserlerinin adlarını aşağıdan görebilirsiniz.

Alkolizm Terapisi

Anksiyete Terapisi

Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri (Love’s Executioner and Other Tales of Psychotherapy) (1989)

Annem ve Hayatın Anlamı (Momma and the Meaning of Life) (1999)

Bağışlanan Terapi Yeni Kuşak Terapistlere ve Hastalarına Açık Mektup (The Gift of Therapy: An Open Letter to a New Generation of Therapists and Their Patients) (2001)

Bugünü Yaşama Arzusu – Schopenhauer Tedavisi (The Schopenhauer Cure) (2005)

Cinsel Terapi

Din ve Psikiyatri (Religion and Psychiatry) (2006)

Divan (Lying on the Couch) (1996)

Depresyon Terapisi

Ergen Terapisi

Evlilik Terapisi

Grup Psikoterapisinin Teori ve Pratiği (The Theory and Practice of Group Psychotherapy) (1970)

Güneş’e Bakmak- Ölümle Yüzleşmek (Staring at the Sun: Overcoming the Terror of Death) (2008)

Her Gün Biraz Daha Yakın (Every Day Gets a Little Closer) (1974)

Kısa Süreli Grup Terapileri (Inpatient Group Psychotherapy) (1983)

Nietzsche Ağladığında (When Nietzsche Wept) (1992)

Okul-Çağı Çocuklarının Terapisi

Okul-Öncesi Çocuklarının Terapisi

Varoluşçu Psikoterapi (Existential Psychotherapy) (1980)

Yeme Bozuklukları Terapisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu