Dinamometre nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Bir cisme uygulanan Kuvvet Dinanometre ile ölçülür.çoğunlukla arabalardaki helezon yaylar gibi yamuk çeliklerden ve sarılmış tellerden oluşturulmaktadır. Esneme payı, ölçülmek istenen cismin ağırlığı ile doğru orantıda esneyerek, size rakamsal bir sonuç verir. Eski kantar adı verilen el terazilerinde ki mantıkla aynı olarak işler. Bu sayede kuvvetin yapmış olduğu etkiyi, tepki olarak ölçümler ve bir değer elde edersiniz. Kullanılan çelik ya da esneme imkanı sunan maddenin, esneme oranı ağırlıkla eşit orantılıdır.

dinamometre Nedir
dinamometre

Dinamometre Nedir

Dinamometre, her ağırlığa göre özel üretilmektedir. Örneğin 0 ve 100 kilo arasını ölçen dinamometre farklı iken, daha ağır nesneleri ölçümlemek için kullanılan dinamometrelerin yapısı daha farklıdır. Minimum 0 değerinden kullanılan çelik yayın esneme ve sağlamlık kapasitesine göre maksimum bir değer belirlenir. Bu maksimum değerin üstünde bir yükleme ya da ölçüm yapmak isterseniz dinamometrenizin yayı kırılır ya da helezon özelliğini yitirir.

Doğrudan ölçüm amacıyla üretilen dinamometreler, en ilkel üretim olup el kantarlarına benzetilir. Kuvvet uca etki ettikçe yay uzar ve elinizdeki kantarın ölçüm kısmındaki ibre hareket eder. Böylelikle bir sonuç elde edersiniz. Çalışma yapısı genellikle ucunda bir piton şeklinde askı aparatı bulunur ve bu kısma tartılmak istenen cisim asılır. İlkel bir yapıya sahip oldukları için bir süre sonra dikkatli de kullanıyor olsanız özelliğini kaybetmeye başlar ve size hatalı sonuçlar verir.

Sözlük Anlamı

Kuvvetleri ölçmeye yarayan, kullanıcıya bir değer sunan bir cihazdır.

Dinamometre çeşitleri

Cıva veyahut gaz yapısıyla çalışan manometreler, atmosfer basıncı ve yer çekimi kuvvetiyle doğru orantılı bir şekilde ölçüm yapmaktadırlar. Basit bir yapıya sahip olmalarının yanı sıra, ATM basıncına göre etkilenecekleri için ölçüm öncesi mutlaka bulunan ortamın hava basıncına göre ayarlanması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir  Astrofizik Nedir? Astrofizik Hakkında Bilgi

Piezo elektrik kristalli sistemine sahip dinamometreler:

ise bünyelerinde dönüştürme amacıyla kullanılan bir kristal parçası eklidir. Uygulanan basınca göre kristal şekil değiştirir ve sonuç olarak bizlere bir gerilim yaratır. Bu gerilim voltmetre yani elektrik mantığıyla okunarak kullanıcıya aktarılır.

Kondansatörlü dinamometreler:

Hassas kantarlar gibi çok küçük ağırlıkları mükemmel duyarlılık seviyesiyle kullanıcıya aktarır. Uygulanan yükün vermiş olduğu kuvvet, basınç olarak dönüştürülür ve kondansatör değeri değiştirilir. Bunun sonucunda ilgili frekans bir değere dönüştürülerek ekrana yazdırılır.

Dinamometre Kullanımı

Dinamometre çeşidine göre değişiklik göstermekte olup, genellikle el kantarı gibi basit bir yapıya sahiptirler. Bu yüzden her ortamda kullanılabilir olup, ağırlık ve kuvvet ölçümlerinde doğru bir değer saptamanız açısından sizlere yardımcı olurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu