Yeni Doğan Bebeğin İlk Ayları

Yeni Doğan Bebeğin İlk İki Ayı

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde ilk işimiz ona bir yer açmak olacaktır. O dünyaya geldiğinde anneler iki durumla karşı karşıya kalır. İlki akrabalardan abartılı yardım teklifi alır ve bu pek işe yaramayabilir ama doğrusu ise sadece aileden bir kişinin yardımıdır  doğrusu da budur. Diğerleri sadece bebeği görmeye gelmelidir. Sonraki bir kaç hafta bebeğin görünüşü değişmeye devam eder. Mesela gözleri şaşı bakmaktadır 12 adet olan göz kaslarını kısa sürede kontrol etmeye başlar ve istediği gibi odaklanmayı öğrenir.

Ayın ortalarına doğru muhtemelen bebek beslenme zamanlarını düzene koymaya başlar örneğin bebeğiniz gecenin 3 veya 4′ünde beslenmek istiyorsa bu ihtiyacı karşılamamız gerekir.

Yeni doğan bebekte farklı refleksler görülebilir. Mesela en ilginci eskrim pozisyonudur. 8 -10 haftalık bebek sırt üstü yatırıldığında bir kolunu kafasını çevirdiği yöne, diğerini kafa veya omzuna yakın olacak şekilde kıvırır. Bebekler ilk etapta siyah beyaz renklere odaklanırlar, çünkü kontrast renkler ilgisini çeker. İlk doğduklarında bir kaç hafta benzer renkleri ayırt edemezler. Bebek en iyi yakını görür bu yüzden oyuncaklar 50 60 cm den uzak olmamalıdır.

Yeni anne ve babalar ilk etapta endişelenecek bir çok sebep bulurlar, ancak endişe bebeğin sağlığıyla ilgiliyse hemen doktorunuza başvurmak gerekir.

Bebeğimizin ilk aylarını kısaca bu şekilde özetleyebiliriz

Bebeğimiz ilk ayı bitirdiğinde yeni çevresine iyice alışmış olur. 8 ile 10 haftanın sonunda bebeğin doğumundan beri bir hayli değişim geçirdiğini fark ederiz. Örneğin beslenme ve uyku zamanları tam olmasa da düzene girmeye başlar. Belli zaman sonra gaz çıkarmalar başlar ve bu dönemlerde annelerin bilmesi gereken en önemli husus daha önce sadece rahatsızlığını belli eden bebek bu zamanlarda memnuniyetini dile getirmeye başlar ve size kocaman gülücük bile hediye edebilir. Daha sonraki zamanda uyku konusunda gelişmeler başlar mesela bebek tam gün uyumaya başlar. Zamanında ve sağlıklı doğmuş bebekler 5 ve 6. haftadan itibaren günde 7 saate kadar uyuyabilir.

İlginizi Çekebilir  ERK Fosforilasyonu Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu