Şile’de ve Ağva’da Gezilecek Yerler

Yaban çiçeği anlamına gelen hoş kokulu bir bitkiden ismini alan Şile, M.Ö. 7. yüzyılda Bitinler tarafından kurulmuştur. Aschil, Philee, Artene ve Kilia isimleri ile geçmişten bu yana anılmıştır. Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlılardan kalan tarihi eserler bölgede yer almaktadır.

Şile’de ve Ağva’da Gezilecek Yerler

sıle-agva-gezilecek-yerler
sıle-agva-gezilecek-yerler

Şile Feneri, ülkemizin en geniş gövdeli feneridir ve 1859 yılında Fransız tasarımı olarak yapılmış 60 m yükseklikteki kayaların üzerinde bulunur. Ön planda görselliği tutan kale feneri sekizgen biçiminde ve siyah beyaz boyalıdır. İstanbul fenerlerinin diğerlerine nazaran daha uzun bir menzile sahiptir. 25 mil uzaklıktan kendi etrafında dönerek ışık yakan lambanın aydınlığı görülebiliyor.

Uzun ve köklü bir tarihe sahiptir Şile Ocaklı Ada Kalesi. Kaleyi Cenevizliler inşa etmiştir. Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Genişliği 100 metrekare ve yüksekliği de 12 m olup denizden gelecek saldırılara karşı gözetleme amacı ile inşa edilmiştir.

Rumlardan kalma Yeniköy’deki binaların temel kalıntıları, çeşmeler, köprüler, vaftiz yeri ve kilise harabeleri de gözler önüne yörenin görkemli tarihini sermektedir.

Mısırlı, 1871’de Hatice Hanım adında bir kadın tarafından yaptırılan Hanımsuyu Çeşmesi, Bizanslılar tarafından 600 yıl önce yaptırılan Kabakoz Köyü Çeşmesi yörenin ünlü çeşmeleridir.

Şile’nin görmenizi tavsiye edebileceğimiz güzellikleri merkezinde 10 km, Karadeniz kıyısında da toplam 60 km uzunluğundaki tertemiz kumsalları, akış şekli ağlayan bir insanın gözyaşına benzediği için bu adı alan ve 600 m Şile Feneri’nin gerisinde, taşlar arasından çıkan bir su kaynağı olan Ağlayan Kaya başta gelenlerdir.

2 km Şile’ye uzaklıktaki kırmızı-turuncu renkli, demir-bakır alaşımlı ve radyoaktiviteli kumları ile Bizanslılar zamanından beri romatizma hastalarının birçoğunun tedavisinde kullanılan Kumbaba Tepesi, 38 km Şile’ye uzaklıktaki Değirmençayırı köyünün güney batısında ve Şile Gebze ilçeleri sınırları üzerindeki Değirmençayırı Şelalesi ve hemen beldenin her yerinde bulunan kara ve deniz mağaralarını da görmeden olmaz.

Şile Feneri

Belki de İstanbul’da bulunan birçok deniz feneri içerisi de en güzel yere konumlanmış olan Şile Feneri, insanın gece gösterdiği müthiş manzarası ile içini ısıtıyor.

Fener, en geniş gövdeli fener özelliğine sahiptir ve Fransızlar tarafından tasarlanmıştır.

60 m yükseklikteki kayalıkların üzerine konumlanmakla birlikte diğer fenerler ile farkı sekizgen kule gövdesi ile farkı gösteriyor. Siyah beyaz boyanmış yapısı kendini uzaklardan bile belli ediyor. Sadece İstanbul’dan 60 km uzaklıkta olan Şile Feneri, eşsiz manzarasına ve müthiş görüntüsüne şahit olmanız için ziyaretçilerini bekliyor. Fener günümüzde müzeye çevrilmiştir ve yapısında tam 150 yıllık bir geçmiş saklıyor.

Gürlek Mağarası

Gürlek Mağarası, İstanbul’un cennet köşesi Ağya’nın sahip olduğu doğal güzelliklerden biridir. gerçekten de muhteşem sarkıtları ve girişinde görülen manzara, insanı hayrete düşürecek cinsten.

Hacılı Köyü’nün 1985 yılında öğretmeni Osman Yardımcı tarafından keşfedilen Gürlek Mağarası, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden gelen arkeologlar tarafından inceleme altına alınmıştır. Gürlek Mağarası, yapılan incelemelere göre ilk Hristiyanlık döneminde hapishane olarak kullanılıyormuş. Mağara 241 m uzunluğa sahiptir ve mağaranın derinliklerinde kemikler ve kapkacak bulunmuştur. Fakat siz siz olun sakın Gürlek’in derinliklerine inmeye kalkmayın. Zira oldukça tehlikeli olduğuna dair uyarılarda bulunuluyor.

Bir gün yolunuz Ağva’ya düşerse Gürlek Mağarası’na kadar siz de keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirisiniz.

Şile Kalesi

Şile Kalesi, Şile’de bulunan Ada üzerinde konumlanmıştır. Konumlandığı ilçenin sembolüdür. Size görülmeye değer eşsiz güzelliği iyi bir ev sahipliği eder. Yapımı Bizans tarafından gerçekleşmiştir ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır.

Yüksekliği 12 m olan bu görkemli kale aynı zamanda 10×10 metrekare genişliğe sahiptir.

İlginizi Çekebilir  Ordu Gezilecek Yerler: Orduda Nereye Gidilir?

Sahil gözetleme olarak yapıldığı dönemde gelebilecek saldırılara karşı kullanılan Şile kalesi hala yaşadıklarıyla ve tarihi ile önemini korumaktadır. Bu kale İstanbul’un tarihi yapılarından biridir ve burayı ziyaret etmek keyifli vakitlerin habercisidir. Akçakese Köyü ve Ulupelik Köyü’nü, Saklı Göl’ü ziyaret edebilirsiniz.

Ulupelit Köyü

Ulupelit Köyü, Şile’de bulunur, yeşilliklerin arasına gizlenmiş, şehrin kalabalığından saklanmış bir yerdir.

Casa Lavanda Boutique Hotel ve Restoran, Uluğelit Köyü’nde hizmet veren oteldir.

30 haneden köyün oluşması ve 300 kişiyi toplam nüfusunun bulması İstanbul’a köydeki genç nüfusun göç etmesinden kaynaklanmaktadır. Artvin, Ulupelit Köyü’nün kökeni olup ormancılık da geçim kaynaklarıdır. Burada yetişen meşe odunu çok kıymetlidir. Ancak 2 hane son 2 yılda bahçe bitkisi seracılığına yönelmiştir. Ev ve toprak satımı köyde yaşayan insanların da vardır. genellikle buradan ev alanlar bu köye hafta sonu kullanmak için yönelmektedir ve öğretim üyeleri ve doktorların genellikle talepleri fazladır. Şehrin gürültüsünden özellikle hafta sonları kaçıp dinlenmek isterseniz Ulupelit Köyü istediğiniz rahatlığı size sağlayacaktır.

Akçakese Köyü

Akçakese Köyü, İstanbul’un yanıbaşında muhteşem bir doğaya sahiptir ve karmaşa ve şehir trafiğinden uzaklaşmak isteyenlerin kaçış noktası olacaktır.

Akçakese Köyü, Şile’ye bağlıdır, cam gibi berrak bir denizi ve harika bir kumsalı vardır. Kadrajınıza burada sığdırabileceğiniz çok güzel noktalar vardır. Muazzam bir manzaraya aynı zamanda sahip olan bu sahil köyünde piknik alanları vardır ve yanınızda getirdiğiniz yiyeceklerle dinlenmek istediğiniz an yeşillikler arasında yiyebilirsiniz. Serinlemenin yanı sıra denizin üzerinde yakın olan küçük adacıklara yürüyerek gidebilirsiniz. Akçakese Köyü’nün bu arada bir zamanlar sahilinde altın tozu bulunduğu bilinmektedir.

Saklı Göl

Saklı Göl, İstanbul Şile’de yer alır. İlk olarak şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin tercihidir. Saklı Göl, hem İstanbul’un içinde hem de şehir karmaşasından uzaktadır. Şile ile Ağva’nın arasına gizlenmiş büyüleyici bir etkiye sahiptir.

Saklı Göl, Karamandere köyünde bulunur. Adeta doğanın yeşilliklerini suyuna yansıtıyor. Tercihleriniz arasında kısa bir yolculukla yeni görmek varsa Saklı Göl’ü kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Oksijenin bol olduğu bu ortamlarda kahvaltı yapabileceğiniz yerler de vardır. Gününüze isterseniz harika bir mangalı da ekleyebilirsiniz. Zaman, Saklı Göl Şile’de bir anda geçecek ve gölün keyfini siz doyasıya çıkartsanız bile tekrar buraya gelmek için gün sayacaksınız.

Hacılı Köyü

Ağva, yılın her mevsimi tatil imkanı sunar. İstanbul’un Şile ilçesine bağlıdır. Ağya Otelleri’nin bu aralar birinde konaklayarak şehir karmaşasından uzak bir tatil geçirmeyi planlıyorsanız mutlaka Hacılı Köyü’nü görmenizi tavsiye ederiz.

Osmanköy ve Sortullu Köyü’nü Ağva yolundan ilerlediğinizde geçtikten sona Hacılı Köyü’ne varacaksınız. Köye, Göksu Deresi ayrı bir güzellik eklemiştir. İstanbul’un gizli kalmış cennetlerinden biridir. Hacılı Köyü’nü Ağva tatilinizde gezip keşfetmeniz sizlere keyifli saatler sunacaktır. İstanbul’a köy 100 km uzaklıktadır. Tatilinize bu arada çıkmadan önce Ağva otel fiyatlarını araştırarak erken rezervasyon yaptırmanızda fayda vardır.

Şile Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya, İstanbul Şile’de bulunur. 600 m Şile Feneri’nin gerisinde bulunur. Taşlar arasından çıkan su kaynağıdır burası aslında. Akış biçiminin ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzemesinden dolayı bu adı almıştır.

Bu mevkide Ağlayan Kaya Plajı da yer almaktadır. Denize özellikle de İstanbul’a yakın yerlerde girmek isterseniz oldukça uygun bir plajdır. Şile Ağlayan Kaya Plajı, dar bir koydan oluşur. Mavi bayraklı olmasından dolayı gönlümüze bir su serper. Neticede İstanbul içerisinde olup, mavi bayrak almış bir plaja sahiptir.

1 metreye kadar Şile Ağlayan Kaya Plajı’nın dalgaları ulaşıyor. Hırçın Karadeniz… İyi derecede yüzme bilenlerin bu nedenle tercih etmesi daha doğru olacaktır.

Huzurlu bir hafta sonu kaçamağı yapmak isterseniz Ağlayankaya Pansiyon’da konaklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu