Powerbank Nedir? Ne İşe Yarar? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Powerbank, taşınabilir şarj cihazları günlük hayatımızın vazgeçilmezi telefonlar için yedek batarya özelliği taşıyor. Hayatımıza hızlı giriş yapan şarj cihazları, artan telefon kullanımı için hayatımıza ayrı bir kolaylık katıyor. Kapasitesi giderek artan powerbanklar sadece telefon şarj etmek için değil araç aküsü şarj etmede kullanılmaya başlandı.

Gece telefonunuzu şarj edip uyandıktan sonra kullanmaya başladığınız anda hızla şarjınız bitiyor ise size yedek bir batarya gerekir. Telefonunuz bataryasını sürekli çıkarıp takmak büyük sorunlara neden olabilir.  Yedek bataryaya yerine çözüm olarak powerbank icat edildi. Özellikle facebook, twiter ve youtube gizi sosyal medya sayfalarını kullanıyorsanız şarjınız daha hızlı biter. Hızla tükenen şarj, gün boyu bir çok soruna neden olabilir, Katılmanız gereken toplantıları kaçırabilir, ayarladığınız hatırlatmaları göremeyebilir ve daha önemlisi kimsenin size ulaşamamasına yol açabilir.

Powerbank kapasiteleri gün geçtikçe artıyor. Günümüzde Powerbank kapasiteleri; 1200 mAh den başlayıp katlanarak 50000 mAh’e kadar çıkmaktadır. Kapasitenin yüksek olması daha uzun pil ömrü sağlar. Telefonların 3000 mAh olduğunu düşünürsek 50000 mAh bir powerbank haftalarca dayanabilir. Günümüzü kurtaran powerban’lar o kadarda masum olmayabilir. Ucuzluk mu istersiniz yoksa kalite mi? Ucuz powerban’lar cihazınıza zarar verebilir.

Powerbank alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kapasitesi arttırılmış powerbank cihazlarından uzak durun

Bir çok üretici (sahtekarlar) 2200 mAh kapasite değerine sahip bir ürünü, gözünü bile kırpmadan 3200 mAh olarak gösterip piyasaya sunabilir, sayısızca örnek vermek günümüzde mümkün.          Çin’den getirilen powerbank cihazının kapasitesi telefonunuz’dan fazla ise ağırlığı en az telefon kadar yada telefon ağırlığından daha fazla olmalıdır. Ağırlığından şüphe edilerek içi açılan powerbankın görüntüsü aşağıda yer alıyor. üzerinden 30000 mAh yazan cihaz telefonunuzun neredeyse 10 katı kapasiteye sahipken ağırlığının daha hafif olması ne kadar normal sizde? Kapasite bilgisini arttırmak günümüzde hiçte zor değil. Bilgisayar yazılımları sayesinde bu işlemleri yapmak oldukça kolay.

 

Powerbank sahte mi?
Powerbank sahte mi?

Taşınabilir güç banklarında yüksek kapasiteleri sağlamak için genellikle li-polimer veya li-ion piller (cells) kullanılır. Yukarıdaki resimde de fark etmek çok zor olmasa gerek, üretici ağırlığı artırmak için tek bir pilin yanına küçük kum torbaları koymuş. Şimdi yukarıda söylediğim şeyi tekrarlıyorum, eğer bir ürün olaması gerektiğinden çok çok hafif ise üretici büyük  ihtimalle içindeki pillerin bir çoğunu içinden çıkarmıştır.

Çin malı powerbanklardan uzak durun!!

Düşük kaliteli, markası belli olmayan özellikle de Çin malı ürünlerin başarısız piller kullandığı konusunda artık hiç şüphe yok, bu da şu anlama geliyor aldığınız 30000 mAh’lik bir ürün 3000 mAh’lik bir cep telefonunu tam kapasite şarj etmeyecektir, bırakın şarj etmeyi içindeki enerjiyi bile doğru dürüst saklayamayabilir. Şimdi sizlere bir resim daha göstermek istiyorum, bu resimde de gördüğünüz üzere üretici, pil diziminde farklı bir yol izlemiş, pillerin her biri birbirinden bağımsız.

tasinabilir sarj aleti dikkat bilginticom
Evinizdeki saate bile aynı paketten çıkmış, aynı marka pilleri takın !

Pil üreticileri, birbiriyle aynı marka olmayan, aynı seriden olmayan ürünlerin yan yana kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyorken, sizce de bu resimde bir aldatmaca yok mu?

Powerbank Patlama Riski

Üretiminde kullanılan ucuz piller patlamaya yol açabilir. Havaların sıcak olması ve şarj esnasında cihazın ısınması bu riski dahada arttırmaktadır. Cihazınızın patlamasını istemiyorsanız, sürekli şarj’da bırakmamalısınız. Bir çok cihaz tam dolum olduğunda akımı keser. Kalitesiz ürünler tam dolum sonrası güç akımını kesmeyebilir. Sürekli bir döngü halinde olan akım daha fazla ısınmaya yol açar ve patlar. Kapasitesi düşün cihazları gece şarj etmeyin, uyurken tam dolduğunda ısınabilir patlamasa dahi oda sıcaklığını arttırabilir, elektrik faturanızı kabartabilir.

 

Taşınabilir Şarj Aleti (powerbank) almak istiyorum, ne yapmalıyım?

  • Bir ürün özellikleri göz önünde bulundurulduğunda mucizevi bir şekilde ucuz ise uzak durun. Taşınabilir şarj aletlerinin ortalama fiyatlarını İnternetten iyice araştırın.
  • Mümkün mertebe iyi bilinen markaların ürünlerine yönelin.
  • İnternet’te almak istediğiniz ürünle ilgili ciddi bir araştırma yapın ve kullanıcı yorumlarını mutlaka gözden geçirin.
  • Taşınabilir pilli şarj cihazınızı gece yatmadan önce şarj etmiş olun, powerbank cihazınızı şarjda unutmayın.
  • Taşınabilir şarj aletlerinin asıl amacından sapmayın, ihtiyacınız kadar amper genişliğine sahip ürünler alın. Telefonu 3200 amper olan birisinin elindeki 50000mAh’lik bir ürün fanteziden öteye geçmez, yukarıda bahsettiğimiz riskleri düşürmek adına daha düşük kapasiteli, kaliteli ürünlere yönelin.
  • Faturası ve garantisi olmayan cihazlardan uzak durun.
  • Çin malı ve Çin’de üretilen cihazları kesinlikle almayın.
  • Alacağınız cihazı iyi inceleyin, güç çıkış voltajını mutlaka kontrol edin.

İlginizi Çekebilir  Android Cihazlar'da SMS ve Çağrı Engelleme Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu