Mors Alfabesi Hakkında Bilinmeyenler

Mors alfabesi, 1835 yılında telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından oluşturulmuştur. 1837 yılında kullanıma açılan sistem, 1848’de Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından “Modern Uluslararası Mors Kodu” olarak geliştirilmiştir. Kısaca açıklamak gerekirse; Mors alfabesinde kısa ve uzun sinyaller farklı şekilde kullanılarak harfler ve noktalama işaretleri ile şifreli bir haberleşme dili oluşturulmuştur. Hazırlanan metnin farklı yerlere ulaştırılması için elektrik veya radyo sinyalleri kullanılır.

mors-alfabesi
mors-alfabesi

 Mors Kodlarının İletişim Çağına Katkıları

Mors kodunun icadıyla iletişimin çağ atladığı söylenebilir. Uzun mesafelerle hızlı ve güvenilir bir şekilde iletişim kurma imkanı sağlayan sistem, özellikle 2.Dünya Savaşı esnasında çok sık kullanılmıştır. Mors kodları;

* Acil durum sinyali veya

* İmdat çağrısı olarak bilinen SOS gerektiğinde de kullanılır.

 

 Modern İletişimde Mors Kodu Kullanımı

Gelişen teknolojiler sayesinde iletişimin kesintisiz hale geldiği modern dünyada da mors kodu kullanımı devam etmektedir. Amatör radyo kullanıcıları arasında popüler olan dil, havacılık alanında da yaygındır. Engelleri nedeniyle klavye kullanamayan bireyler, göz kapaklarını açıp kapayarak Mors alfabesinden destek alarak iletişim kurabilir ve sosyal çevrelerini genişletebilirler. Haberleşme ve yazılı mesaja nazaran çok daha hızlı olan dil, cep telefonu şirketleri tarafından da kullanılmakta ve Mors alfabesiyle uyumlu cep telefonları üretilmektedir.

 

 Mors Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

İsteyen herkes mors alfabesini rahatlıkla öğrenebilir. Tecrübeli operatörler dakikada 40 ve üzerinde kelimeyi okuyabilir.

* Her bir noktanın süresi 50 milisaniye olarak hesaplanır.

* Her bir çizgi süresi ise noktanın 3 katıdır.

* Kelime arasında kalan boşluklar 1 nokta süresi kadardır.

İlginizi Çekebilir  EFT saatleri ne zaman? – Tüm Bankalar

 

Her bir harf ve rakamın nasıl yazılacağı ve okunacağına ait uluslararası bir dil şeması geliştirilmiştir. Mors kodlarını hızlı ve doğru bir şekilde öğrenebilmek için en çok tercih edilen yöntemler arasında;

* Farnswort Yöntemi ve

* Koch Yöntemi sayılabilir.

 

Farnswort Yöntemi ile; yavaştan başlanarak maksimum hıza ulaşılır. Karakterler nokta veya çizgi şeklinde değil seslerinden ezberlenir. Uzmanlar mors alfabesi öğrenmek için en iyi yöntemin bu olduğunda hemfikirdir.

 

Koch Yöntemi ile; karakterler tek tek ezberlenir. Her başarılı ezberin ardından yeni bir karakter çalışılmaya başlanır. Öğrenilecek karakterler kendi içinde sıraya dizilmiştir. Başarılı bir tercüme için sinyalleri dinlerken not alınması tavsiye edilir.

 

 Mors Kodu Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler

Kod öğrenilirken yazılan anlamaya çalışılırken bir sonraki harfin de tahmin edilmesi geliştirilmelidir. Kodlar sadece nokta ve çizgiden ibaret olarak düşünülmemeli ve kodun kulakla uyumlu bir diyalog haline gelmesi hedeflenmelidir. Mors kodları günümüzde eskisi kadar yaygın olarak kullanılmasa da önemini korumaya devam etmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu