Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Sebepleri Nelerdir?

Mide ekşimesi sorunu aşırı ve ağır yemeklerden sonra yaşanıyorsa beslenmede yapılacak değişikliklerle azaltılabilmektedir. Ancak hafif öğünler yenilmesine rağmen mide ekşimesi yaşanıyorsa ya da haftada 2-3 gün mide ekşimesi şikayetleri oluşuyorsa bu durumlar reflü ya da gastrit gibi diğer hastalıkların belirtisi olarak görülebilmektedir. Reflü ve gastrit tedavisi için erken teşhis çok önemlidir. Doğru beslenme alışkanlıkları ile yaşanan belirtiler önemli oranda azaltılabilmektedir. Ara sıra meydana gelen mide ekşimesi şikayetlerine iyi gelen yiyecekler, hangi yiyeceklerden uzak durulması gerektiği bilinmelidir. Peki, beslenme düzeni nasıl olmalıdır, mide ekşimesine ne iyi gelir?

Mide Ekşimesi İçin İyi Gelen Yiyecekler

                Mide ekşimesi sorunu çoğunlukla aşırı mide asidi üretiminden kaynaklanmaktadır. Mide asitleri, gıdaların parçalanabilmesi için gereklidir ve normal şartlarda mide zarına zarar vermemektedir. Ancak midede normalde fazla mide asidi üretimi söz konusuysa ve reflü şikayeti varsa bu asitler yemek borusuna kadar çıkabilmektedir. Yemek borusu yüzeyi mide asitleri için uygun bir ortam değildir. Bu nedenle asitler bir süre sonra yemek borusunu tahriş etmeye başlamaktadır. Bu durumun sonucunda ise göğüste ağrı ve yanma hissi yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra mide zarının ülser sebebiyle zarar görmüş kısımları mide asitlerine karşı savunmasız hale gelmekte ve yanma hissi, mide ekşimesi gibi sorunlara neden olmaktadır.

Mide ekşimesinin önlenmesi için mide asitlerinin üretimini artıran ve sindirimi zor gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Ara sıra mide ekşimesi sorunları yaşayan kişiler ağır yağlı ve baharatlı bir et yemeği sonrasında yaşayacakları mide ekşimesine şaşırmamaları gerekmektedir. Aynı zamanda mide asidi miktarının artmasına neden olan greyfurt, portakal gibi asitli meyveler özellikle reflü hastalığı olanlarda göğüs ağrılarına neden olabilmekte ve mide asidinin ağıza kadar gelmesine yol açabilmektedir. Tüm bu sebeplerin yanı sıra kahve ve kafein içeren diğer içecekler, nane, çikolata ve alkol mide ekşimesinin şiddetlenmesine neden olmaktadır.

mide bulantısı sebepleri
mide ekşimesi

Mide ekşimesinin etkisinin azaltılması için öneriler

Peki, mide ekşimesine ne iyi gelir, neler yapmalıyım? Sırt üstü uzanılmamalıdır. Oturur pozisyon alınmalı ve sırtın dik olmasına dikkat edilerek ayaklar uzatılmalıdır.

  • Yemeklerden sonra çay ve kahve içilmemeleri, tatlı yenmemelidir.
  • Mide asitlerinin azaltılabilmesi için bir parça ekmek yenebilir.
  • Yemeklerden hemen sonra fiziksel olarak zorlanmalara neden olacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Sakız çiğnenmesi mide asitlerinin bir miktar azalmasına yardımcı olmaktadır. Ancak uzun süreli sakız çiğnemek gaz problemlerine neden olabilmektedir.
  • Sigara kullanılıyorsa mide ekşimesi sorunu geçene kadar içilmemelidir.
  • Eğer karnınız açıkmışsa 1 tane haşlanmış ve ılık patates yemeyi deneyebilirsiniz.
  • Ilık zencefil çayı içilmesi yemek borusunu temizlemekte ve midenin rahatlamasını sağlamaktadır.
  • Yatakta sırt üstü uzanmak ve başı yüksekte tutacak şekilde ekstra yardım kullanmak sizi rahatlatacaktır.
  • Aşırı yağlı yemeklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Öğünler küçültülmeli ve öğün sayısı artırılmalıdır.
  • Aşırı baharatlı yemekler tercih edilmemelidir.
  • Asitli meyveler tüketilmemelidir.
  • Kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir.

Mide ekşimesi için alınan tüm tedbirler ve dikkatli beslenmeye rağmen bu durumun tekrar etmesi halinde daha etkili bir tedavi ve neden olabilecek başka bir sağlık sorununun olmadığından emin olmak için mutlaka bir doktora gidilmelidir.

 

Mide Ekşimesinin Sebepleri

Mide ekşimesi problemlerinin başlıca nedenleri arasında fazla yemek yeme, düzensiz beslenme, yemekten hemen sonra uyumak ya da uzanmak, aç karnına sigara içmek gibi etkiler sayılabilmektedir. Bu soruna mide asitlerinin salgılanmasını sağlayacak her şey sebep olabilmektedir. Bu etkiler bazen sinirsel bile olabilmektedir. Aynı zamanda, mide ya da onikiparmak bağırsağı ülseri, reflü, safra kesesi iltihabı, gastrit de mide ekşimelerine neden olabilmektedir. Hamilelik dönemi de mide ekşimesi şikayetlerinin arttığı bir dönemdir.

Evde Uygulanabilecek Yöntemler

Mide için oldukça faydalı olan muz mide ekşimesi, mide yanması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanında çiğ zeytinyağı da mide ekşimesi için oldukça etkilidir. Süt tüketimi mide ve kalın bağırsak rahatsızlıkları için oldukça etkili olmaktadır. Ayrıca maden suyu içilmesi, mide asitlerinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getirdiğinden mide ekşimesine iyi gelebilmektedir. Salatalarda kullanılacak elma sirkesi ile bu sorunun azalması sağlanabilir. Bununla birlikte kaçınılması gereken bazı yiyecek ve içecekler de bulunmaktadır. Bu besinlerden uzak durulmalıdır. Aşağıdaki öneriler dikkate alınarak yaşanan mide problemleri en aza indirilebilir.

İlginizi Çekebilir  Gaz Sancısına Ne İyi Gelir

Asit oluşturucu etkisi olan gıdalar:

Kırmızı et, baharatlı ürünler, kızarmış gıdalar gibi asit oluşturan yiyeceklerin tüketimi mide ekşimesini tetiklemektedir. Bu nedenle beslenmedeki en temel kural bol miktarda yeşillik tüketmektir. Yeşillik ve alkali oluşturan gıdaların tüketilmesi mide yanması ve ekşimesi sorunlarının tekrar ortaya çıkmasını engellemektedir. Alkali oluşturan yiyecekler arasında elma, karnabahar, greyfurt yer almaktadır.

Gazlı içecekler

Mide düşmanı olan gazlı içeceklerin tüketilmesi mide ekşimesine neden olabilmektedir. Bu içeceklerin içerisindeki gaz, mideye hava dolmasına neden olmakta ve midede ekstra basınç oluşmasına neden olmaktadır. Bu ekstra basınç sonucunda ise mide genişlemekte ve bu durumda asit reflü oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Kafeinli alkolsüz içecekler mide ekşimelerinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

Nane

Sık sık mide ekşimesi olanlar mide ekşimesi ve göğüs ağrılarını hafifletmek amacıyla nane kullanmaktadır. Ancak, aksine taze ve serin nane nedeniyle mide ekşimesi daha kötüye gidebilmektedir. Nane etkisiyle yemek borusu büzücü kasının izin vermesi ile mide asitlerinin yemek borusuna kaçması söz konusu olabilmektedir. Bu durum mide ağrılarının artmasına neden olmaktadır.

Antihistaminik diyetler

Elma, taze maydanoz, soğan gibi yiyecekler doğal olarak mide yanmasını önlemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Anti-inflamatuar etkisi olan bu besinlerin tüketilmesi için inflamasyon azalmakta ve sindirime yardımcı olmaktadır. Antihistaminik açıdan zengin bir başka bitki de kutsal fesleğendir. Bu bitki ülser tedavisi ve mast hücrelerinin degranülasyonunun önlenmesinde etkili olan ranitidinin adlı bir maddeyi içermektedir. K vitamini açısından da zengin olan kutsal fesleğen kuvvetli bir anti-inflamatuardır.

Ekstra kilo vermek

Fazla kilolu ya da obez olunması karın üzerinde ek bir baskıya neden olmakta ve mide ekşimesi riskini artırmaktadır. Yapılacak göbek nefes egzersizleri ile mide ekşimesi sorununda büyük rahatlık sağlanmaktadır. Kilo verilmesi bu sorunların azalmasında faydalı olacaktır.

Yastık kullanmak

Mide yanmaları ve ekşimenin önlenebilmesi için bir diğer alternatif yatakta başın altına yastık konulmasıdır. Bu durum ilk başta yataktan kayıyor gibi bir his yaratabilir. Ancak çabuk alışılmaktadır. Bu uygulama sayesinde mide asitlerine bağlı olarak mide yanması ve ekşimesi yaşayanlar rahat etmektedir. Uyurken mide asitleri yemek borusuna kaçma eğilimi göstermektedir. Yapılacak bu uygulama ile bu durum engellenmektedir. Böylece uzun vadede meydana gelebilecek zararlar da önlenmektedir.

Mide Ekşimesinin Belirtileri

Gerek mide yanması gerek mide ekşimesi yaşayan kişilerde çeşitli belirtiler görülmektedir. Yaşanan durumun teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için bu belirtiler konusunda bilinçli olmak gerekmektedir. Mide yanması ve mide ekşimesi sırasında meydana gelen çeşitli belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Alt göğüs bölümünde yanma hissi
  • Mide rahatsızlıkları
  • Boyun ve çene ağrıları
  • Boğazda enflamasyon
  • Yutma güçlüğü
  • Cezir
  • Bir şey yutarken iki kez yutkunmak
  • Ağızda acı ya da ekşi tat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu