İştahsızlık Nedir, Sebepleri Nelerdir?

İştahsızlık Sebepleri

 

Şimdi gözlerinizi kapatın ve fırından yeni çıkmış kaşarı üzerinde erimiş nefis bir lazanya karşısında ki heyecanınızı hayal edin… Heyecanlanmadıysanız üzülmeyin! Aşağıda iştahsızlığın aslında geçici bir süreç olabileceğini endişelenmeye gerek olmadığını anlayacaksınız.

 

Stres sadece gelip geçse ne kadar da iyi olurdu değil mi? Günümüzde hayat şartlarının zorlaşmasıyla gerek sosyal gerek iş hayatımızda fazlasıyla strese maruz kalmaktayız. Bu da uzun vadede vücudumuz ve sağlığımızda kalıcı veya geçici hasarlar bırakmaktadır. Açlık ile kıyaslandığı zaman iştah ruhsal etkenlerin egemen olduğu bir duygu olarak tanımlanan iştahsızlık kısaca yemek yeme isteğinin azalması veya yok olması olarak açıklanabilir. Özetle, iştahsızlık yemek isteğinin olamaması olarak da tanımlanabilir. Bunun yanında, sadece ruhsal bir problem olmamakla beraber sindirim sistemi hastalıklarıyla birlikte de gelişmesi mümkündür. İştahsızlık bu tanımların dışında, ağır mutsuzluk, depresyon belirtisi, uykusuzluğun ikiz kardeşi olarak da tanımlanabilir.

 

İştahsızlığın nedenleri göz önünde bulundurulduğunda, stres, mutsuzluk, keyifsizlik, aşk, hastalık ve üzüntü gibi etmenler en başta yer almaktadır. Bunları genel anlamda psikolojik etmenler olarak da değerlendirebiliriz. Ancak gözden kaçan bir diğer etmen ise iştahsızlığın herhangi bir sindirim sistemi bozukluğuna yol açabileceği veya bundan kaynaklanabileceğidir. İştahsızlığın en önemli nedenleri arasında soğuk algınlığı, mide, bağırsak, böbrek, safra kesesi, kalp hastalıkları, kadınlarda aybaşı halleri, yorgunluk, can sıkıntısı, mide bulantısı ve sıkıcı olaylar sayılabilir.

 

Diğer bir yanda yemeklere veya yemek yemeğe karşı duyulan isteksizlik hayata ve yaşama karşı duyulan isteksizlik ve heyecansızlık olarak da tanımlanmakta olup çoğu kişi de fazlasıyla kilo kaybına yol açmaktadır.  Ancak, hayata karşı isteksizlik konusu kilo kaybından daha korkutucu bir durum teşkil etmektedir.

İlginizi Çekebilir  Bel Fıtığı Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar

 

Ancak, stres veya üzüntü gibi psikolojik olarak adlandırılabilecek etkenlerin dışında, sıcak veya soğuk gibi dış etkenler de iştahsızlığın sebebi olarak göz önünde bulundurulmaktadır.  Çok sıcak havalarda yemek yemek istememe durumu yaygındır. Bunlara ek olarak, fazla ölçüde çay, sigara, kahve vb. içmek de iştah kesmektedir. Ayrıca, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerinde iştah üzerinde olumsuz etkileri olduğu söylenebilir.

 

Sonuç olarak, iştahsızlık ağırlıklı olarak psikolojik ve diğer dış etkenlerden kaynaklanan birçok nedenden dolayı ortaya çıkan geçici bir durumdur. Sabırla geçmesini beklemek gerekebilir. Aynı zamanda, tıbbi veya psikolojik alınabilir ama çok fazla endişeye gerek duyulmayan bir durumdur. Bu durumdan kurtulmak için mide bulantısına yol açabilecek üzücü ve sıkıcı olaylardan uzak durmaya çalışılmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu