İşitme Kaybı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

İşitme Kaybı Hakkında

İşitme: dış ortamda bulunan ses adı verilen mekanik titreşimlerin dış kulaktan girip iç kulağa ulaşmasıyla oluşan bilginin beyne taşınmasıdır, kısaca sesleri algılama sürecidir. İşitme kaybı, dış kulak, orta kulak, iç kulak ve işitme sinirlerinde meydana gelen hasarlar sonucu oluşmaktadır. İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi sonradan da olabilmektedir. Dünya genelinde doğuştan işitme kaybı görülmesi 1/800 ve 1/ 1500 oranları arasında değişmektedir ve ülkemiz doğuştan işitme kaybının en sık görüldüğü ülkelerdendir.

İşitme kaybına daima uzmanlar tarafından teşhis koyulmalıdır.  Öncelikli olarak yapılması gereken işitme kaybının türünü ve derecesini tespit etmektir.

Birinci tür sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılır ve en yaygın görülen işitme kaybıdır. Bu türün nedeni algılayıcı hücrelerin zarar görmesi veya hiç olmamasıdır ve genellikle kalıcıdır.  Hafif, orta, ileri ya da çok ileri derecelerde görülebilmektedir.  Hafif, orta ve ileri derecede işitme kaybı için işitme cihazları, çok ileri derecedeki işitme kaybı için imlant önerilmektedir.

İkinci tür işitme kaybı iletim tipi işitme kaybıdır. Bunun nedeni ise sesin iç kulağa doğru biçimde iletilmesini engelleyen herhangi bir sorundur. Bu tür işitme kaybı hafif veya orta dereceli gruba girer. Bazı durumlarda geçicidir ve sorunun nedeni belirlendikten sonra ilaç tedavisi, işitme cihazı ya da ameliyat ile tedavi aşamasına geçilebilir.

Üçüncü tür işitme kaybı mikst tip işitme kaybıdır,  sensörial ve iletim tipi işitme kaybının bir arada görülmesi halidir. Tedavi seçenekleri içinde ilaç, ameliyat, işitme cihazı, orta kulak veya kemik iletimli implant vardır.

Dördüncü tür sinirsel işitme kaybıdır, burada işitme ile ilgili sinirler beyne sinyalleri iletememektedir. Bu tür işitme kayıpları çok ileri derecededir ve kalıcıdır. Sinirlerle ilgili olduğundan işitme cihazları, implantlar gibi tedavi çeşitleri çare olamamaktadır. Çoğu vakada İşitsel Beyinsapı İmplantı tedavi yönünde bir seçenek olmaktadır.

Genel olarak başlıca işitme kaybı belirtileri: işitme ve konuşma sırasında zorluk çekmek, müzik dinleme veya televizyon izleme sırasında yüksek ses kullanmak ve buna ihtiyaç duymak, kulaktan akıntı gelmesi, işitme kaybı olduğu düşünülen kulakta ağrı, baş dönmesi gibi belirtilerdir.

İlginizi Çekebilir  Protein Değeri Yüksek 20 Lezzetli Yiyecek

Başta da belirtildiği gibi işitme kaybına kesinlikle uzmanlar tarafından teşhis konmalı, gerekli testler yapılmalı ve yine uzmanlar tarafından işitme kaybının türüne ve derecesine göre uygun tedavi yapılmalıdır.

 

İşitme Kaybının Nedenleri

 

1- Kalıtımın neden olduğu kayıp
2- Annenin, hamilelik sırasında alkol, uyuşturucu ve sigara gibi maddeler kullanması.
3- Annenin, hamilelik döneminde, çocuğa zarar verebilecek özellikte antibiyotik ilaçlar kullanması.
4-  Anne Karnındayken Oluşan Nedenler
5- Doğuştan bebeğin kulağının olmaması
6- Dış kulak yolunun kapalı olması
7-Doğum Sırasında Oluşan Nedenler
8-Doğum anında kordon bağının dolanması
9- Bebek doğarken bebeğin bazı nedenlerle oksijensiz kalması
10- Bebeğin düşürülmesi
11-Doğum Sonrası Oluşan Nedenler
12- Bireyin geçirdiği travmalar
13- Kulağın uzun süre çok yüksek sese maruz kalması
14- Kulağa yabancı maddelerin sokulmasıyla, kulak zarının zarar görmesi
 15-Orta kulak iltihabı
16- Dış kulakta yer alan kulak kiri
17- Kulak zarının yırtılması veya delinmesi
18– Orta kulak kireçlenmesi
19- Menenjit tarzı hastalıkların geçirilmesi
20- Geçirilen çeşitli alerjik reaksiyonlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu