Grafik Tasarım Temel İlkeleri

grafik tasarımı
grafik tasarımı

Tasarım Latince designare’den türeyen bir kelime olup genel anlamıyla planlama, işaret etme, damga vurmak veya özgün olmak gibi birçok anlama gelmektedir. Yani eğer ortada bir plandan bahsediliyorsa tasarım da kaçınılmaz bir gerçektir. Peki, grafik tasarım nedir? Grafik tasarım da okunan veya izlenen görüntülerin tasarımı şeklide bir ifadesi bulunmaktadır. Grafik tasarım aslında baskı ve çoğaltma teknolojisinden yararlanarak herhangi bir konuyu görsel olarak yaymak amacını taşıyan bir görsel iletişim sanatıdır.

Günümüzde grafik tasarımı

Günümüzde grafik tasarım televizyon, bilgisayarda kullanılan internet ve baskı olmak üzere pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Hem baskı, hem web hem de televizyon için ayrı ayrı birçok grafik tasarım uzmanlık alanı olsa da hepsinin ortak noktada buluştuğu birkaç grafik tasarım ilkesi yer almaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda grafik tasarımcı hem çok daha iyi bir görsel ortaya koyacak hem de çok daha başarılı bir yol izleyecektir. Bu ilkeler bu konuda uzmanlık isteyen meraklı olan tüm bireyler için zorunluluk haline gelmiştir.

Tasarımcı ne yapar?

Grafik tasarımcının yarattığı bütün tasarımlar ambalaj hariç, iki boyutlu yüzeyler üzerinde olup dört köşe ile sınırlandırılmıştır. Vermek istediği mesajı veya bilgiyi bu iki boyut üzerinde sözel veya unsurlar ile birleştirmeye ve bütünleştirmeye çalışan tasarımcılar için bir yüzeyin dikey ve yatay olan kenarları tasarımın ilk dört çizgisini oluşturmaktadır

adobe photoshop, adobe photoshop ne işe yarar, adobe photoshop nedir, Grafik Tasarım, Photoshop Nedir, Photoshop Nedir? Ne İşe Yarar?,Adobe Photoshop Nedir? Ne İşe Yarar?

Tasarımın ilkeleri nelerdir?

Bir tasarımcı tasarım yüzeyleri arasına kompozisyonunu işlerken 5 önemli ilkeyi göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu ilkeleri şu şekilde sayabiliriz:

  • Denge
  • Devamlılık
  • Bütünlük
  • Orantı ve Görsel Hiyerarşi
  • Vurgulama

Tasarımcı bu 5 noktayı oldukça iyi öğrendiği ve uyguladığı takdirde başarılı olabilecektir. Şimdi, bu ilkeleri ayrı ayrı inceleyelim.

Denge ilkesi

Bir tasarımın kendisiyle barışık olduğu göstermek istiyorsanız mutlaka denge unsuru olmalıdır. Tasarımda mutlaka hareketlilik olması gerekir ancak bu hareketlilik tasarımın emel çatısı içerisinde olmamalıdır. Tasarımın temel çatısını denge unsuru oluşturmalıdır. Hareketlilik ise daha çok illüstrasyon, tipografi veya fotoğraflardaki canlılığı oluşturmalıdır. Tasarımda denge simetrik denge veya asimetrik denge olarak ikiye ayrılmaktadır.

Simetrik denge: genel olarak baktığımızda iyi bir şekilde dengelenmiş ve orantılanmış olan parçaların meydana getirmiş olduğu yapı olarak karşımıza çıkar. Simetrik dengeye örnek verecek olursa insan vücudu ve insan yüzü en yakınımızdaki örneklerden olacaktır. Peki, simetrik denge ne zaman tercih edilir? Daha çok gelenek veya otoritenin vurgulanacağı, dürüstlük ve saygınlığın ön plana çıktığı veya güvenilir kompozisyon şeklindeki tasarımlarda simetrik denge tercih edilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Kredi Nedir? Kredi Çeşitleri ve Araçları Nelerdir?

Bir diğer denge unsuru olan asimetrik denge ise 20. Yy. da ortaya çıkmış olup eşdeğer olmayan ve birbirine benzemeyen görsel unsurların oluşturduğu dengeyi temsil etmektedir. Tahterevallideki baba-oğul asimetrik dengeye oldukça iyi bir örnektir. Duygu yüklü veya dış vurumcu tasarımlarda asimetrik denge kullanılmalıdır.

Devamlılık ilkesi

Tasarımda oldukça önemli noktalardan biri de devamlılık unsurudur. Devamlılık görsel unsurların biçimleri ve boyutları arasında meydana getirilen tekrarlamalar, benzerlik ve görsel bir hiyerarşidir. Eğer göz bir unsurdan başka bir unsura kesintisiz bir şekilde geçiş yapabiliyorsa devamlılık sağlanmış demektir.

Bütünlük ilkesi

Tasarımı meydana getiren unsurların aynı dokuya, renge, boyuta, biçime ve duyguya sahip olması bir tasarımdaki bütünlüğü ifade etmektedir.  Grafik tasarımda belki de en çok dikkat edilmesi gereken ilke bütünlük ilkesidir. Kompozisyonunun bir bütün halinde görülmesi okuyucu açısından oldukça önemlidir. Bütünlük ilkesinde tasarımcı bazı yöntemler kullanarak tasarımını oluşturabilir. Bu yöntemler ise; bordür, beyaz boşluk, üç nokta yöntemi, eksen gibi yöntemlerdir.

Vurgulama ilkesi

Tasarımda vurgulama ilkesi kompozisyonunun konusuyla yakından ilişkilidir. Tasarımcı hangi görsel unsuru (fotoğraf, metin, başlık gibi) ön plana çıkarmak istiyorsa buna önceden karar vererek tasarımda bu unsurları canlı renk kullanma, boyut büyütme veya koyu ton kullanma gibi yöntemler kullanarak vurgulamalıdır. Bu konuda vurgulanacak unsur oldukça iyi bir şekilde belirlenmelidir. Müşterinin veya okuyucuyu hedef alarak ilgi çekici konu ile alakalı kısım vurgulanmalıdır.

Orantı ve Görsel Hiyerarşi ilkesi

Bir tasarımcı için orantı boyutlar arası ilişkilerdir. İki veya daha fazla sayıdaki görsel unsurlar, tasarımcı tarafından birleştirilirken kesinlikle bir orantı sorunu meydana gelmektedir. Tasarımcı ise bu görsel unsurların orantısal ilişkilerine farklı bir yorum katarak değişken bir yapı kurmaya çalışır. Görsel hiyerarşi ise tasarım içerisinde vurgulanmak istenen konuya veya verilmek istenen mesaja göre görsel unsurların ölçülmesi anlamına gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu