Endodonti Nedir?

Endodonti, dişleri çevreleyen ve ağız içindeki hasarlı veya iltihaplı dokuların tedavisini içeren uzmanlık alanıdır. En yaygın iki endodontik tedavi türü kanal tedavisi ve diş çekimidir.

Çoğu zaman, kötü ağız hijyeni nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için tedavi sırasında antibiyotik kullanımı reçete edilebilir. Bir hastanın ciddi bir periodontitis vakası varsa, o zaman antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici tedavisinin yanı sıra cerrahiyi de içeren sepsis tedavisine ihtiyaçları olabilir.

Geleneksel olarak endodonti, genel diş hekimliği eğitim programlarında öğretilirdi. Bununla birlikte, teknolojideki gelişmelerle birlikte, endodonti artık kurul onaylı uzmanlar tarafından bir uzmanlık alanı olarak öğretilmektedir.

Endodontistler Hangi Bölgeleri Tedavi Ederler?

Endodontistler en yaygın olarak diş yapısını tahrip eden kemik ve doku enfeksiyonlarını ve ayrıca dişleri ve kemiği etkileyen diş eti hastalıklarını tedavi ederler. Bir diş çürükle doluysa veya travma veya kronik iltihaplanma nedeniyle yaralanmışsa, kanal tedavisinin yapılması gerekebilir.

Bu prosedürde hasarlı veya çürümüş (pulpa) doku bir dişin içinden çıkarılır. Bu, tüm enfekte ve iltihaplı dokunun çıkarılmasını sağlamak için mikroskopların ve diğer gelişmiş ekipmanların kullanılmasını gerektirebilir. Enfekte doku çıkarıldıktan sonra, endodontist pulpa odasını ve kök kanallarını sodyum hipoklorit gibi dezenfektanlarla temizler, bu da boş alanda yeni dokuların büyümesi için steril bir ortam yaratır.

endodonti
endodonti

Bir sonraki adım, her kanalı güta perka adı verilen bir bileşikle doldurmaktır. Kök kanalı daha sonra kapatıcı adı verilen özel bir diş çimentosu türü ile kapatılır. Sızdırmazlık maddesi yerleştirildikten sonra ağrı genellikle hafifler ve hasta kendini daha rahat hissetmeye başlayabilir.

Kök kanalında kullanılan tüm dolgu macunlarını, güta perkaları ve diğer materyalleri çıkarmak için hastaların birkaç ay boyunca birkaç ziyaret için birkaç kez geri gelmeleri gerekebilir. Bu aşamada herhangi bir komplikasyon yoksa ve tüm bakteriler yok edilmişse, hastalar sadece bir veya iki ziyaretten sonra evlerine gidebilirler.

Tüm materyaller çıkarıldığında, hasta tekrar sağlıklı dişlere sahip olabilir. Endodontik tedaviden sonra “postoperatif periodontitis” adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Bazı insanlar bu durumu geliştirmeye daha yatkındır ve bu çok ciddi bir sorundur. Bununla birlikte, iyi bakım ve agresif bir ağız hijyeni rejimi, postoperatif periodontitisin neden olduğu enfeksiyonların tedavisine yardımcı olabilir.

İlginizi Çekebilir  İmplant Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Endodontik tedavi, eğitimli profesyoneller tarafından yapılmalıdır, çünkü uygun şekilde eğitim almamış kişilerden veya kök kanal tedavisi konusunda eğitim veya eğitim almamış endodontistlerden birçok komplikasyon ortaya çıkabilir. Hastalar, durumun ciddiyeti nedeniyle genellikle birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı, diş hekimi veya hijyen uzmanı tarafından bir endodontiste yönlendirilir.

endodonti
endodonti

Her yıl, 800.000’den fazla kök kanalı tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte, kök kanal tedavisinin etkinliği ve günümüzde diş hekimliğindeki rolü hakkında çok sayıda tartışma vardır. Kanal tedavisinin diş ve diş eti sağlığına faydalarına rağmen diş kayıplarını ve diş çürümelerini önlemediğini kanıtlamak için birçok çalışma yapılmıştır.

Endodontistler hala kök kanallarının kullanımını desteklemektedir. Ancak kanal tedavisi gören birçok kişi bu tedaviyi aldıktan sonra komplikasyonlar yaşadı. Bazı araştırmalar, kanal tedavisi görmüş dişlerde bulunan bakteriler ile kalp hastalığı, iltihaplanma, alerjiler ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu