DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bayan erkek fark etmez, hemen hemen her insan hayatının belli bir döneminde sağlıklı olmak, daha fit görünmek gibi nedenlerle diyet yapıyor. Diyet ile ilgili hepimizin duyduğu, uygulandığı zaman işe yarayacağını düşündüğü bir takım bilgiler var. Bu bilgilerin kimi tamamı ile doğru kimisi ise şehir efsanesi şeklinde, ağızdan ağza dolaşıyor fakat doğruluğu yok. Eğer bir diyete başlıyorsanız tavsiyem tabiki de bir diyetisyenden yardım almanız, ama bir de doğru bilinen yanlışlara bir göz atın derim. Peki nedir bu doğru bilinen yanlışlar ?

1- Muz çok kalorili olduğu için diyet yaparken yenilmez.
Yanlış. Küçük bir elma ile bir muzun kalorisi hemen hemen aynıdır. Diyet sırasında dozunda olmak koşulu ile her meyveden tüketilebilir. Özellikle muz fazla tüketildiğinde kabız olmaya neden olduğu için dozuna dikkat edilmeli.

2- Sabahları aç karnına limonlu ya da sirkeli su içmek zayıflatır.
Yanlış. Limonun bağırsakları çalıştırdığına dair bilimsel bir geçerlilik vardır bu doğrudur, fakat aç karna sirkeli ya da limonlu içilen sıcak veya soğuk suyun zayıflattığına dair herhangi bir bilimsel geçerlilik yoktur.

3- Ekmek kilo aldırır.diyette doğru bilinen yanlışlar resim
Yanlış. Kompleks karbonhidratların en önemlisi olan ekmek, temel enerji kaynaklarımızın başında gelir. Diyetinde ekmek yemeyen kişilerin, pilav ya da makarna gibi tam tahıl ürünlerini daha çok tükettikleri görülmüştür. Diyet yaparken ekmek ile ilgili bilmeniz gereken, beyaz undan yapılan ekmeklerin, esmer un ya da tam tahıllı un kullanarak yapılan ekmeklere göre daha kalorili olduğudur.

4- Diyet ürünler kilo aldırmaz. 
Yanlış. Uzmanlar 3 adet diyet bisküvinin kalorisinin 1 dilim ekmek ile aynı olduğunu belirtiyor. Üstelik ekmekte yağ olmadığı halde diyet ürünlerinde miktarı azaltılmış yağ kullanılmaktadır.

5- Zayıflamak için uzun süre aç kalmak gerekir.
Yanlış. Uzmanlar uzun süre aç kalan metabolizmanın enerji harcamayı azaltmayı ve yağ depolamaya başladığını vurguluyorlar. Diyet yapsanızda yapmasanızda az ama sık yemek yemeye özen gösterin.

İlginizi Çekebilir  Tiroid ve Guatr Nedir ? Belirtileri ve Tedavileri

6- Diyet yaparken sadece sebze ya da meyve yemek gerekir. 
Yanlış. Tek besine dayalı diyetler vücudumuzun besin öğelerinin karşılanması için yetersiz kalır. Sadece sebze ya da meyve tüketildiğinde vücudumuzun ihtiyacı olan proteinleri alamayız ve metabolizma yavaşlar. Diyetin ilk günlerinde tartıya çıktığımızda kilomuzda azalma görsek bile metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak vücudumuz yağ depolamaya başlar.

7- Kilo verirken yağ tüketmemeliyiz. 
Yanlış. A, D, E ve K vitaminleri yağda eridiği için yağ tüketilmezse bu vitaminlerin eksikliği hissedilir.

8- Akşam 19:00 ‘dan sonra yemek yemek kilo almaya neden olur. 
Yanlış. Akşam en son saat kaçta yemek yediğiniz değil yemek yedikten sonra neler yaptığınız önemlidir.

9- Protein ağırlıklı diyet ile sağlıklı kilo verilir.
Yanlış. Protein ağırlıklı besinlerin, protein vücuda girdiğinde sindirilmesi için enerji yakmaya neden olduğu ve metabolizmayı hzılandırdığı doğrudur. Ancak unutmamak gerekirki, protein ile birlikte birçok yağda vücuda girmektedir.

10- Maydanoz suyu zayıflatır.
Yanlış. Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. Bu yüzden kişi vücudunda hafifleme hissedebilir.

Ayrıca diyet yaparken, dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şu şekildedir :

1- Sağlık kesinlikle dış görünüşten önemli olmalıdır.
2- Aceleci olmadan uzun vadeli düşünülmeli.
3- Gereğinden fazla ya da gereğinden az yiyecek tüketilmemeli.
4- Lokmalar yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yutulmalı.
5- Psikolojinizi etkileyen durumlarda buzdolabından uzak durulmalı.
6- Zayıflatan ilaç ya da ürünlerden sağlıklı kalabilmek adına uzak durulmalı.
7- Şok diyet yaparken verilen kiloların aynı hızda geri alındığı ve uzun vadede ciddi sağlık problemlerine neden olduğu akıldan çıkmamalı.
8- Mutlaka bir diyetisyene danışılmalı.
9- Yaşam tarzı değiştirilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu