Diyafram nedir?

Diyafram nedir?

Diyafram, memeli canlılarda karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayırmaya yaran, yatay olarak konumlanmış geniş bir kastır. Canlıların solunum yapabilmesi için gerek duyduğu organların başında gelmesi bu organın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda sadece insan sağlığı ve organları yanında, fotoğrafçıların da kullanmış olduğu bir terimdir. Fotoğraf çekerken objektifin ön kısmında ışıklara göre ayarlama yapılmasını sağlayan bir perde adı olarak bilinmektedir.

Diyafram vücutta farklı bir şekilde konumlanmış olup, sol bölümünü aşağıya doğru sarkıtmıştır. Nefes alırken sıkışır ve basınç yaratır. Bu sebepten dolayı yüksekliği alçalır. Nefes verirken ise yükselir ve basıncı dışarı doğru iter. Böylelikle küçülerek akciğerlere hava dolma oranını arttırır, büyüyerek nefesin dışarı atılmasını sağlar. Bu olayı iyi bir gözlemci çıplak karın bölgesine bakarak keşfedebilir. Nefes alındığında göğüs kafesi altındaki kısım içe doğru girer, nefes verilirken ise serbest bir hâle gelir. Bu hareketlerin sebebi yukarıda da anlattığımız gibi diyafram kasının yapmış olduğu görevden dolayıdır. Kadınlarda daha az, erkeklerde daha çok çalışır.

Bayanlarda soluma göğüs kafesi ve akciğerlerle paralel olarak enlem şeklinde gelişir. Bu durum yaradan tarafından özellikle bayanlara verilmiş olup, gebelik esnasında karındaki çocuğun sıkışmasını ve annenin rahatsız olmasını engeller. Bu şekilde bir sistem kadın vücudunda olmamış olsaydı, karın iyice şiştiğinde ve hamileliğin son dönemlerine gelindiğinde anne ölümle burun buruna gelebilirdi.

Fotoğrafçılıkta diyafram nedir?

Optik alanda kullanılan bu perdeleme sistemi, objektife giriş yapan ışığın süzülmesini ve en uygun şekilde poza yansıtılmasını sağlayan, hareketli ve suni bir levhalama sistemidir. Bu modellerde diyaframlar aynı zamanda mikroskoplarda, fotoğraf makinelerinde ve diğer optik cihazlarda kullanılmakta olup, bazen projektör yansımalarında da görev alabilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Uçuk Nasıl Geçer? UçuK En Kısa Sürede Nasıl Geçer?

Fotoğraf makinelerinde yer alan modern yapılı diyaframlar, merkeze yaklaşıldıkça daralan ve dışa doğru açılma eğilimi gösteren yuvarlak biçimdeki suni levhaların yapmış olduğu hareketler sayesinde objektifin önü açılmaktadır.

Konuyu kısaca toplamak gerekirse, fotoğrafın çekildiği anda lens üzerindeki genişlik dememiz mümkün. Bununla ilgili internet üzerinde onlarca kaynak bulabilir, lens açıklığı hakkında bilgiler alabilirsiniz. Fotoğraf çekimi yapacağınız sırada, deklanşör tuşuna dokunduğunuzda ışınlar lensin izin verdiği bir zar yapısından geçer ve ekranda sizin istediğiniz en kaliteli görüntüyü oluşturur. Işınlar nesnelere çarparak tekrar lense yansır ve bu şekilde görüntülenir. Ayarlanan genişlik ne kadar fazlaysa, fotoğraf o kadar parlak olacaktır.

Diyafram kelimesinin sözlük anlamı nedir?

  • Göğüs kafesi ve karın arasındaki boşluğu dolduran, solunum etmeni bir kas yapısı.
  • Fotoğraf makinelerinde kullanılan, diğer sektörlerde de yer alan ışığı süzme, gönderme ve tekrar alma görevini üstlenen hareketli suni levhalar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu