Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Hepimiz zaman zaman kendimizi üzüntülü, mutsuz ve çaresiz hissedebiliriz. İşimizden ayrılmak, sevdiğimiz birini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan durumlardan sadece birkaçıdır… Kısacası üzüntüler de sevinçler gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun olduğundan çok daha uzun sürmesi ve nedensiz şekillerde ortaya çıkması ruh sağlığı ile ilgili bir sorundur ve depresyon olarak tanımlanır. Depresyon duygu, düşünce ve davranışlarımızı istemsiz şekilde kontrolü altına alır ve olumsuz yönde etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir.Depresyon Belirtileri Nelerdir Nasil Tedavi Edilir

Depresyon uzmanlar tarafından; depresif, kronik, majör ve lohusalı olmak üzere 4 grupta incelenmiştir:

Depresif reaksiyon; kişinin başına gelen belli bir olaydan kaynaklanır ve kişide derin üzüntülü bir duygu hali hakimdir. Genellikle çok ciddi bir durum değildir ve gelip geçicidir. Şikayetler şiddetli olabilir ama genellikle tedavi gerektirmez ve iki hafta ile altı ay arasında kendiliğinden iyileşme gösterir.

Kronik depresyon (Distimik bozukluk);  şikayetler ve şikayetlerin şiddeti depresif reaksiyonla benzerlik gösterir ama distimik bozukluk  daha uzun sürelidir ve yaklaşık 2 yıl kadar sürer.

Majör depresyon; depresyonun en ciddi boyutlarda yaşanan çeşididir. Davranış bozuklukları, hatta intihar bile görülebilir. Hastalarda sadece derin üzüntü ve çökkünlük hali değil, aynı zamanda günlük olaylara karşı ilgisizlik, aşırı yorgunluk, uyku problemleri, suçluluk ve değersizlik hissi vardır. Belli nöbet dönemleri halinde seyreder. Hastaların çoğu ilk nöbetten kurtulsa da nüks ihtimali yüksektir. Majör depresyon genellikle kendiliğinden başlar, veya depresif reaksiyonda olduğu gibi olayı başlatan belli bir travma veya stres vardır. Hastalarda intihara teşebbüs olabileceğinden mutlaka tedavi süreci gerekir.

Lohusalı depresyon; kadınların yaklaşık %10-20”si doğum sonrasında depresyon geçirir. Anneliğe alışamama, bebekle bağlantı kuramama, cinsel soğukluk gibi şikayetlerle görülür ve birkaç haftadan bir yıla kadar sürebilir.

İlginizi Çekebilir  İkizlerin Parmak İzleri Neden Özdeş Değildir

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli devam eden bir üzüntülü ruh hali, kendini değersiz, umutsuz, çaresiz, hissetme ve  boşluk duygusu,
  • Herhangi bir şeye konsantre olamama, hafızada yaşanan geçici bellek bozuklukları,
  • Daha önce zevk alınan iş ve aktiviteleden, cinsel isteksizlik de dahil, artık zevk alamama ,
  • Aile ve sosyal çevreniz arasında sorunların ortaya çıkması,
  • Diğer insanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği,
  • Enerji azlığı, geçmeyen yorgunluk hissi ve ani sinirlenmeler,
  • Uykuya dalamama, uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken uyanma veya fazla uyuma şeklinde yaşanan uyku bozuklukları,
  • Bir günü neredeyse hiçbirşey yemeden ya da sürekli yemek yiyerek geçirmek gibi ortaya çıkan yeme bozuklukları,
  • Kendine zarar verme düşüncesi ve intihar girişimlerinde bulunma.

Kendinizde süregelen bir depresyon durumu olduğunuzu anlamak için bu belirtilerin hepsinin birden sizde olması gerekmez. Bu şikayetlerin birkaçı aynı anda sizde bulunuyorsa doktora başvurmanız gerekir.

Gelip geçici gibi görünen bu etmenler, kendi haline bırakılıp düzelmesi beklendiği takdirde varolan depresyonunuzu ileri boyutlara taşıyarak ciddiyetini kat be kat arttırabilir. Depresyon tedavi gerektiren ciddi bir hastalıktır ve  ağır depresyonda kişi iş güç yapamaz boyutlara ulaşabilir. Bu gibi vakalarda ise depresyonların sonucu genelde intihar ile sonuçlanır.

Depresyon Tedavisi

Depresyonun tedavi süreci duygular, düşünceler ve davranışlar üzerinde çalışmakla da olabilir, ilaç tedavisi ile de gerçekleştirilebilir. Uygun tedavinin hangisi olduğuna karar verilmesi için bir uzman (psikolog/psikiyatrist) tarafından değerlendirilmek yeterli olacaktır. Depresyon, çağımızın kaçınılmaz hastalığıdır ve ilerleyen teknoloji ile tedavisi olumlu sonuçlar veren bir hastalıktır. Fakat bu olumlu sonuçlara ulaşmak için sizin de kendinize ve size destek olanlara inanmanız oldukça önemlidir. Bu hastalıkla mücadele etmenin ilk yolu size yardım etmek isteyenlere güvenmeniz ve sonrasında sorunlarınızdan kaçmak yerine üstüne gitmeye kararlı olmanız şart.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu