Bebeklerde diş çıkarma dönemi ve Dikkat edilmesi gerekenler

Bebeklerin doğumdan sonra ki en sıkıntılı zamanlarından biri Diş çıkarma sürecidir. Anne ve babalar bu süreci ne kadar az sancılı anlatırlarsa ilerleyen zamanlarda hayatları o kadar kolaylaşır. Peki diş çıkarma sürecinde neler yapılmalı? Diş çıkarma sürecinde anne-babaya düşen görevler nelerdir?

 

Bebekler hangi aylarda diş çıkarmaya başlar?

Sağlıklı doğan bebekler genellikle 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlamaktadır. Bebekler sadece 6. ayda değil 3. ayda, 12 ve 16. aylarda da diş çıkarmaya başlayabilir. Sağlıklı doğmanın yanı sıra kalıtım gibi anne ve babadan gelen genlerinde bu sürece etki edebileceği unutulmamalıdır. Bebeklerde dişlerin tamamının çıkması 27-29. ayı bulabilir. Akıllara takılan önemli sorulardan biride Bebeklerin sıraylamı yoksa rastgelemi diş çıkardığıdır. Her bebek aynı zamanda diş çıkarmaya başlamayacağı gibi aynı sırayla da diş çıkarmaz yani dişler sırayla değil farklılık göstererek çıkabilir.

 

Yeni doğan bebeklerde Diş çıkarma Belirtileri nelerdir?

Her bebeğin belirtileri aynı değildir, Diş çıkarma belirtilerinin ortak özelliği,

 

  • Kullaklarını sürekli çekiştirmesi
  • Tükrük salgılama
  • Kilo alımının yavaşlaması
  • İştahsızlık (beslememe isteği)
  • Huysuzluk
  • Uykusuzluk
  • Yüksek ateş
  • ishal

gibi bir çok belirtisi olabileceği gibi halk arasında bilinen ismiyle diş çıkarma ateşi yaygın olarak görülmektedir. Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam oturmadığından sürekli yüksek ateş gösterirler, bu durum ihmal edilmemeli ve en kısa sürede aile hekimine danışılıp durum anlatılmalıdır. Yukarıda saydığımız özellikler bir çok rahatsızlıkla ortak olarak görülmektedir. Yukarıda listelediğimiz belirtiler ile birlikte diş etinde kabarma görülür bununla birlikte diş etinin ucunda beyazlık görülür.

İlginizi Çekebilir  Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Anne ve babalar ile birlikte bebeklerin bu dönemi kolay atlatabilmesi için neler yapılmalıdır?

Anne babanın bu dönemde kısıtlayıcı değil tam tersine bebeğin ağzına yumuşak-sert karışımı sağlıklı ürünler vererek dişlerini kaşımasına izin vermelidirler. Kimyasal ürünler yerine taze bir havuç ve muz vermek hem sağlıklı hem besleyici özellik taşır.

  • Dikakt edilmesi gereken;
  • Bebeğe verilen cisimlerin boğazına kaçmaması için sürekli ağzı kontrol edilmeli ve yanında birilerinin bulunması gereklidir.
  • Bebeğinizi kendi haline bırakmayın ara ara soğuk ve temiz bez yardımıyla dişlerini kaşımaya yardımcı olun.
  • Doğtorunuza danışmadan hiç bir ilaç yada jel kullanmayın. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanırken bile çok dikkatli olun, yutmasına ve emmesine izin vermeyin.

Diş kaşımak için kullanılacak ürünler nasıl olmalıdır?

Kullanıcağınız ürünlerin kimyasal ürünler olmadığından emin olun, Plastikten yapılmış ürünlerden uzak durmanız bebeğinizin sağlığı için yararlı olacaktır.

 

Bebeğin ağrılarını nasıl hafifletirim?

Doktorunuza danışmadan hiç bir ilaç kullanmayın, kullanacağınız ürünler bebeğinizde alerjik reaksiyon ortaya çıkarabileceği gibi, sağlık sorunlarına da neden olabilir.

 

Doktora gitmekten çekinmeyin

 

Bebeğinizin sıcaklığını sürekli kontrol edin, belirlenen sıcaklığın yani 38 derecenin üstüne çıktığı an doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin. 38 derece yetişkinler için bile çok yüksek bir sıcaklıktır bu bebeklerde daha kritik bir sıcaklıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu