Balkon Saksısında Domates Yetiştirmek!

Son dönemlerde gıda alanında bazı güvensizlik ve problemlerin meydana gelmesiyle beraber, tüketiciler yoğun bir tedirginlik yaşamaya başladı. Tarlalarda yetiştirilen ve organik olarak nitelendirilen ürünlerin ana maddesinde yoğun bir şekilde hormon kullanıldığı bilinirken, bazı tüketiciler bu ürünleri kullanmak yerine kendi ürünlerini kendileri yetiştirmeye başladı. Özellikle domateslerde kullanılan yoğun hormon nedeniyle, eskiye nazaran yeni mahsul ürünler kendini belli etmeye başladılar. Peki domates yetiştirmek isteyen bir tüketici, kendi evinde domates yetiştirmek isterse ne yapmalıdır?

Balkonda domates yetistirme

Saksıda Domates Yetiştirmek

Domates, ev ortamında yetiştirilirken üreticiye pek de fazla zahmet çektirmez. Bu nedenle bazı hususlara dikkat edildiği taktirde evde domates yetiştirmek çok zahmetli bir iş değildir.Evde domates üretimine başlayabilmek için ilk olarak kaliteli toprağa ve saksıya ihtiyacınız olacak. Eğer saksı tarzı ürünler kullanmak istemiyorsanız, evinizde tükettiğiniz yoğurt kabını da bu iş için kullanabilirsiniz. Domates yetiştirmek için tercih edilen saksının maddesi plastik olmalıdır. Eğer bu iş için yoğurt kabı kullanılacaksa, kap iyice temizlenmeli ve özenle dezenfekte edilmelidir. Çünkü domates yetiştirme konusunda ortamın temizliği oldukça önem arz eder. Domates yetiştirmek için gereken saksıyı bulduktan sonra, toprak bulmanız gerekecek. Domatesi yetiştireceğiniz toprağın pH değeri 5,5 ile 7 oranları arasında olmalıdır. Ayrıca toprak, hiçbir şekilde bakteri ve solucan içermemelidir.

Tohum konusu, en dikkatli olmanız konulardan birisidir. Çünkü size en uygun domates türünün tohumunu bulmalısınız. Bunun için yapmanız gereken tek şey, tohumu alacağınız yere bu durumu belirtmeniz ve yardım istemenizdir. Bu doğrultuda tohumu satın alacağınız yer, sizi yönlendirecektir.

Domatesleri, tohumdan yetiştirecekseniz yaklaşık olarak 7 cm çapında saksıya 2 veya 3 domates tohumu eklemlisiniz. Tohumlarınızı ektikten sonra sulama işlemini yaparken, aşırı su fazla vermemelisiniz. Sadece toprağın üst kısmı nemli kalacak şekilde su verilmelidir.Tüm işlemleri yaptıktan sonra, saksınızı sıcaklığı 22 – 26 derece aralığında olan bir ortama bırakmalısınız. Domates tohumlarını sık ektiyseniz de fide vermeye başladığında mutlaka seyreltmelisiniz. Domates saksınızı kuvvetli güneş ışığı alan bir bölgeye ya daflorasan ışık kaynağının bol olduğu bir ortama bırakmanızda fayda var. Çünkü domates fideleri, ışığı oldukça sevmektedir.

İlginizi Çekebilir  Avokado Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eğer domates ekimine fide olarak başlayacaksanız; fidelerinizi saksıya üst kısmında birkaç yaprak kalacak şekilde ekmelisiniz. Çünkü domates fideleri, gövde kısmında kök salmaktadır ve kök ne kadar dibe ekilirse, o kadar güçlü olacaktır.

Evde Domates Yetiştirmenin Püf Noktaları

  • Ekmiş olduğunuz domates, 7 veya 8 cm boyutlarına ulaştığında gövdenin alt kısmında kalan ve dalların arasından çıkan yaprakları koparmalısınız. Bu işlem sayesinde bitki daha da güçlenir ve daha fazla meyve verebilir.
  • Domates fidelerini diktikten sonra, bitkinin toprak nemini koruyabilmek ve toprakta oluşan bakterileri önleyebilmek için mutlaka etrafına saman yerleştirmelisiniz.
  • Bitki kesinlikle düzenli sulanmalıdır. Her sulamada mutlaka bitkinin köklerine kadar su ulaşmalıdır. Düzensiz olarak yapılan sulama, yaprakların çürümesine neden olur.
  • Meyve olgunlaşmaya başladığında, su vermeyi azaltırsanız meyvenin lezzeti daha güzel olacaktır.
  • Domates bitkisinin en iyi sulanma zamanları güneş doğmadan önce ve güneş battıktan sonraki zamanlardır.

Bu hususlara dikkat ettiğiniz müddetçe, evinizde kolaylıkla domates yetiştirebilirsiniz.

Balkon Saksısında Domates Fidesi Dikmek

https://www.youtube.com/watch?v=J4Ne8REGmsc

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu