AİDS Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?

AİDS ( Acquıred İmmune Deficıency Syndrome)

Kuluçka Süresi ( 5 ay – 5 yıl)

AİDS Etkeni: HIV virüsü, immunodeficiency virüstür. Kelime anlamı sonradan oluşan bağışıklık eksikliği sendromudur. HIV virüsü bulaştıktan sonra hızla kişinin bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve fırsatçı mikroorganizmaların yerleşmesine ve tümörlerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

HIV virüsü bulaşmış kişi enfeksiyonlara meyilli olur ve çoğunlukla da bu enfeksiyonlarla hayatını kaybeder…

AİDS BELİRTİLERİ NELERDİR ? AİDS Nasıl Ortaya Çıkar ? AİDS NASIL GÖRÜLÜR ?

Hiv virüsü vücuda girdikten sonra aktifleşerek lökositlere saldırır ve lökositlerin içine girer. Lökositlerin genetik maddesini kullanarak çoğalmaya başlar ve yeni lökositli enfekte ederler. HIV virüsü bulaşmış lökosit görevi tamamen ya da kısmet yapamaz duruma gelir ve lökosit sayısı git gide azalmaya ve savunma görevi zayıflamaya başlar.

Bağışıklık sistemi zarar gördüğünden vücudun normal de baş edebileceği enfeksiyonların komplikasyonları ile vücut mücadele edemez ve bu komplikasyonların ağırlaşmasıyla hasta kaybedilebilir.

HIV virüsü makrofajlarla beyine de taşınırlar ve böylece hastanın akıl ve düşünme fonksiyonları onarılamayacak zararlar görür. Fırsatçı enfeksiyonlarla hastada;
•    Yorgunluk ve halsizlik
•    Kilo kaybı ve iştahsızlık
•    Ağızda yaralar
•    Ateş
•    Nefes almakta güçlük
•    Kuru öksürük görülür.
•    Ayrıca şaşkınlık, hafıza kaybı, denge kaybı hissedilir.
•    Kekemelik başlar.
•    Lenfadenopati ve felç görülür.

Bunlar genel AİDS belirtileridir.

 

AİDS BULAŞMA YOLLARI NELERDİR ?  AİDS NASIL BULAŞIR ? Nasıl Geçer ?

Hiv virüsü kişiden kişiye kan, cinsel yol, tükürük, anneden bebeğine plasenta yoluyla ve doğum esnasında vajinadan kontakt yol ile bulaşmaktadır. Sağlık personelinin kan ve kan ürünleri transfüzyonunda ELISA testine mutlaka bakılmış olduğunu görmesi ve emin olduktan sonra transfüzyonu gerçekleştirmesi gerekir.

Kan bulaşmış enjektörler, pens, makas, tıraş bıçağı, tırnak makası vb. araç gereçlere dokunmamalı ve kullanılmamalıdır. Dolayısıyla hastaneler, diş klinikleri, kuaför ve berberlerde çalışanların hem kendilerini hem de müşterilerini korumak adına bir kullanımlık malzeme kullanmaları; bu mümkün değilse kan bulaşmış araç gereçlerin steril edilmesine özen göstermeleri gerekmektedir.

Cinsel yolla (menide HIV virüsü tespit edilmiştir) bulaşmayı engelleyebilmek için tek eşlilik teşvik edilmeli ya da prezervatif kullanılmasının önemi vurgulanmalıdır. Tükürükte virüs tespit edildiğinden öpüşme, ağızdan ağza yiyecek, sakız, sigara vb. maddelerin alışverişleri yapılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir  Ter Kokusunu Önlemenin Yolları

 

AİDS TEDAVİSİ – AİDS Teşhisi Nasıl Konur ? AİDS Tanısı Nasıl Konur ? AİDS Nasıl Anlaşılır ? AİDS Olduğumu Nasıl Anlarım ? AİDS Testi ? AİDS Testi Nasıl Yapılır ?  AİDS Nasıl Tedavi Edilir ?

Şimdi yukarıdaki soru işaretlerini teker teker cevaplandıralım. Bu konuda uzmanlarımızda hazırladığımız videolarda, bizlere bilgi verecek.

AİDS’in kesin tanı ve teşhisi şuan ülkemizde de özellikle hastanelerde yapılan “ELİSA” testi ile konulabilir. Elisa testi şuan ülkemizin hemen hemen her yerinde yapılabilmektedir. Test sonucunda hastaya AİDS teşhisi konulur ise, tamamen bu bilginin gizli kalmasına özen gösterilir. AİDS tedavisi ise aşağıdaki maddeler halinde yapılmaktadır:
•    Semptomları yok etmeye yönelik bir yol izlenerek, semptomatik bir tedavi yapılır.
•    AZT (zidovudine) verilmektedir. (AZT’nin virüsün çoğalmasını engelleyici etkisi vardır.)
•    Hasta diğer oluşabilecek enfeksiyonlardan korunur.
•    AIDS tedavisi tam yapılamamakta olmakla birlikte, aşı çalışmaların dan da tam olarak kesin bir olumlu sonuç elde edilememektedir. Ama halen aşı çalışmaları geliştirilmekte ve farklı çözüm yolları aranmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu